Sveikas stuburas – geros sveikatos garantas

Sveikas stuburas – geros sveikatos garantas

Iš ko sudėtas mūsų stuburas?

Stuburo struktūra

Žinodami stuburo struktūrą, mes galime apsaugoti savo nugarą nuo galimų pažeidimų ir įgyti bendrą supratimą, ką daryti, jei susidūrėme su tokio pobūdžio problemomis.

Nugara – viena svarbiausių mūsų kūno dalių. Jos pagrindas yra STUBURAS, kuris palaiko visas kūno funkcijas ir dirba 24 valandas per parą, net tada, kai jūs miegate.

33 slankstelių kodai

Stuburą sudaro 33 tarpusavyje sujungti kauliukai, vadinami STUBURO SLANKSTELIAIS. Stuburo slanksteliai skiriami į penkias dalis. Viršuje yra septyni kaklo slanksteliai, žemiau – dvylika krūtinės ląstos ir penki juosmens slanksteliai. Žemiau – dar penki kartu sujungti slanksteliai, einantys nuo kryžkaulio; stuburas baigiasi uodegikauliu.

Slankstelius jungianti medžiaga – diskai

Tarp stuburo slankstelių yra amortizatoriais vadinami tarpslanksteliniai DISKAI. Tai leidžia nugarai lankstytis įvairiomis kryptimis. Jie maždaug apskritimo formos, gana plokšti, juos sudaro drebučių masė, turinti elastingų skaidulų tinklelį, vadinama žiedu. Jei skaiduliniame žiede atsiranda įtrūkimų, branduolys tokį diską gali išgaubti arba prasiveržti pro jį. Ši trauma dažnai vadinama „pasislinkusiu disku“, teisingai šis terminas turėtų būti apibrėžtas – „pasislinkęs tarpslankstelinis diskas“.

Kodėl svarbu saugoti nugarą?

Žemesnioji nugaros dalis (JUOSMENS SRITIS) yra labiausiai pažeidžiama sritis, nugaros skausmai dažniausiai atsiranda šioje vietoje. Taip yra todėl, kad žemesnioji nugaros dalis išlaiko visą kūno iki liemens svorį ir dar svorį, kurį mes keliame. Stuburas dar turi sukinėtis ir lankstyti viršutinę kūno dalį. Neišvengiamai žemesnioji nugaros dalis kenčia nuo susidėvėjimo ir sužalojimo problemų.

Sveika nugara

Išmokime taisyklingos laikysenos

Taisyklinga laikysena yra geriausia dovana Jūsų stuburui. Dėl netinkamos laikysenos gali pradėti skaudėti nugarą ir net iškrypti stuburas, todėl svarbu išmokti taisyklingos laikysenos. Tačiau laikysenos lavinimo pratimai nėra lengvi. Per vieną dieną laikysenos nepakeisime, kad pasiektume apčiuopiamą rezultatą, turime įdėti nemažai pastangų. Kiekvieną dieną mokiniai turėtų mankštintis ir namuose. Tam nemažą dėmesį turi skirti ir tėvai.

Visuomenės sveikatos specialistė Janina Naudžiuvienė

Naujienų archyvai

Nemokama ir konfidenciali pagalba nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų