Pažintinė žuvininkystė

Pažintinė žuvininkystė

Prieš metus laiko, praėjusių 2020-2021 m. m. pradžioje viešoji įstaiga „Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra“ „Litfood“ savo socialiniuose tinkluose kvietė ugdymo įstaigas teikti paraiškas ir dalyvauti pažintinėje žuvininkystės programoje „Išauginta ES“. Užpildžius paraišką Prienų rajono Skriaudžių pagrindinė mokykla pateko tarp laimingųjų. Gavome patvirtinimą, kad Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2020  m. lapkričio 4 d. Nr. 3D-759 įsakymu, mūsų mokymo įstaiga yra patvirtinta Pažintinės žuvininkystės programos „Išauginta Europos Sąjungoje“ 2020–2021 mokslo metų dalyve. Dalyvauti Pažintinėje žuvininkystės programoje „Išauginta Europos Sąjungoje“  turėjo galimybę 25 mokiniai 1–4 klasių mokinių grupėje ir 25 mokiniai 5–8 klasių.

Pirmiausiai mus pasiekė metodinė literatūra apie akvakultūras, skirta 1–4 ir 5–8 klasėms. Tada prasidėjo nelabai malonus etapas dėl COVID-19 pandemijos, kuri pakoregavo projekto veiklą: turėjome dalyvauti pažintinėse pamokoje apie akvakultūros sektorių, apie Lietuvos akvakultūros ūkiuose išaugintus žuvininkystės produktus, apie verslo bei karjeros galimybes akvakultūros sektoriuje, praktines veiklas teko atidėti. Tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gera – mus su šia veikla supažindino nuotoliniu būdu. Vaikai sėkmingai išklausė teorinę medžiagą ir įvykdė visas lektoriaus paskirtas užduotis atsiųstose pažintinėse knygelėse.

Kadangi knygeles turėjo visi projekte dalyvavę mokiniai, pažintį apie Lietuvos akvakultūros ūkiuose išaugintų žuvininkystės produktų vartojimą, žuvų veisimą, auginimą galėjome tęsti savarankiškai. Tai dar ne paskutiniai mūsų laukiantys malonumai. Artėjant pavasariui kurjeris pristatė dvi didžiules dėžes, kuriose pūpsojo puikios kuprinės ir apsauginės veido kaukės, kurios tikrai saugojo ir papuošė vaikų veidus pandemijos metu.

          Prasidėjus 2021-2022 mokslo metams sulaukėme skambučio iš Šilutės praktinio mokymo centro dėl apsilankymo rugsėjo 24 dieną Šilutės Žuvininkystės praktinio mokymo centre. Mums buvo suorganizuotas transportas ir maitinimas, tad beliko užpildyti keletą dokumentų ir laukti pažintinės kelionės.

            Šiek tiek vėjuotą, šiek tiek lietingą rugsėjo 24-osios rytą susiruošėme kelionėn. Sugužėjome į didelį autobusą ir nuvykome į Šilutės Žuvininkystės praktinio mokymo centrą. Pirmiausiai, kaip tikri svečiai, po kelionės buvome skaniai pamaitinti kavinėje „Valna“. Na, o po sočių pietų mūsų laukė puiki pažintinė programa akvakultūros ir žuvivaisos ūkyje. Su žuvų augintojo profesija ir Šilutės PMC Žuvininkystės praktinio mokymo centro  veikla mus supažindino ten dirbantis dėstytojas. Šioje teorinėje dalyje mokiniai susipažino su žuvų auginimu, akvakultūra Lietuvoje ir ES: auginamų žuvų rūšimis, jų vystymosi stadijomis ir užaugimo trukme. Papasakojo, kokie žuvų auginimui taikomi būdai paplitę Lietuvoje, ES ir pasaulyje, kokia naudojama įranga ir technologijos.

            Susipažinus su šia veikla teoriškai, mokiniai buvo suskirstyti komandomis ir mūsų laukė apžvalga ir pažintis su Žuvininkystės praktinio mokymo centre įdiegta įranga, technologijomis bei auginamomis žuvimis. Pirmiausiai mokiniai buvo mokomi, kaip teisingai pasemti į saują žuvims skirto pašaro. Komanda, mažiausiai pribarsčiusi pašaro ant grindų, buvo vertinama aukščiausiu balų skaičiumi. Na, po to ir prasidėjo linksmiausia dalis pamoka – žaidimas. Komandos, susirinkusios prie joms paskirto žuvų baseino, po duoto starto signalo, turėjo saujose esantį pašarą sumesti ten auginamoms žuvims. Oi, kaip užvirė vanduo nuo žuvų kovos už maistą ir pliaukšėjimo uodegomis. Ne vienas mokinukas buvo smagiai išpraustas vandens purslais, kas sukėlė didžiules emocijas. Po žuvų šėrimo laukė dar įdomesnė veikla – gaudyti ir paleisti. Tik visa tai reikėjo daryti rankomis perdedant žuvis iš vienos vandens talpos į kitą ir tą patį padaryti atgal. Buvo visko: mokinių, nenorinčių liesti žuvis ir bebaimių, puikiai rankomis išlaikančių pagautą laimikį. Na, o žuvelės savo darbą darė ir toliau – jos be paliovos taškė vaikus. Gerai, kad šios žuvelės buvo nelabai didelės.

            Dienos pabaigoje laukė pažintis su gražuoliais eršketais. Tik šios žuvys jau buvo gerokai didesnės. Kiekviena komanda turėjo patys eršketų baseine pasigauti išsirinktą žuvį ir parsinešti į savo vandens vonelę. Jei komanda viską atlikdavo pati, tai ir taškų gaudavo daugiausiai. Jeigu buvo nelabai drąsūs ir reikėjo pagalbos, tai ir vertinimas buvo mažesnis. Bet tai nei kiek nesumažino jų noro susipažinti su eršketais ir juos tyrinėti. Mokiniams buvo paskirta užduotis nustatyti, ar eršketas plėšti žuvis ar taiki. Visa tai reikėjo padaryti pasitelkus didžiulę drąsą, nes reikėjo į eršketo burną įkišti pirštą ir surasti dantis. Tą padaryti išdrįsot tikrai ne kiekvienas. Net mokytoja su baime atliko šią įdomią užduotį.  Jei norite sužinoti, ar eršketas plėšri žuvis, dalyvaukite Pažintinės žuvininkystės programoje „Išauginta Europos Sąjungoje“, gal ir jums pasiseks. Pažintį su eršketais baigė juos pasvėrę ir paleidę atgal į jiems skirtą baseiną. Daugiausiai taškų pelnė sunkiausią eršketą sugavusi komanda. Suskaičiavus visų komandų surinktus balus buvo paskelbti veiklų nugalėtojai. Smagiausia, kad niekas nesijautė pralaimėję, nes įgyta patirtis buvo svarbiausia.

            Pilni įspūdžių išdardėjome nuostabiais Panemunės keliais link savo mielųjų Skriaudžių. Pakeliui aplankėme gražiąją Panemunės pilį, bandėme įkopti pas princesę į bokštą, kai kas išbandėme papilio kalno aukštį ir statumą. Šiek tiek nuvargę, bet pasisėmę neišdildomų žinių ir patirčių pamojavome vieni kitiems ir laimingi išsiskirstėme namo.

Parengė projekto koordinatorė, pradinių klasių mokytoja metodininkė Rima Šiškauskienė

Naujienų archyvai

Nemokama ir konfidenciali pagalba nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų