Informacija apie stebėsenos (kaip laikosi kelių eismo taisyklių dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojai) rezultatus

Informuojame, kad laikotarpyje nuo 2023 balandžio 24 d iki 2023 gegužės 4 d. siekiant įvertinti, kaip laikosi kelių eismo taisyklių dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojai, Prienų r. PK bendruomenės pareigūnės Prienų mieste ir rajone atliko stebėseną.

Apibendrinus rezultatus, galime teigti, kad  kelių eismo taisyklių daugelis (apie 65 proc.) dviratininkų ir elektrinių paspirtukų vairuotojų nesilaiko:

1. vairuoja techniškai netvarkingas priemones (dažniausiai -nedega žibintai, sugedę stabdžiai).

2. nesirūpina savo saugumu.- konkrečiai: šviesiu paros metu nedėvi liemenių ir nebūna įsijungę žibintų, beveik 95 proc. elektrinių paspirtukų ar dviračių vairuotojų  iki 18 metų važiuodami keliu nedėvi šalmų, 48 proc.- vairuoja   neturėdami tam amžiaus t. y. keliu važiuoja būdami jaunesni nei 14 metų, elektriniu paspirtuku- važiuoja dviese ar netgi trise, važiuoja per pėsčiųjų perėjas.

Primename, kad:

 1. Elektriniu paspirtuku ar dviračius, keliu vaikams savarankiškai galima važiuoti nuo 14 metų, (nuo 8 metų tik lydint suaugusiajam, nuo 12 metų, jeigu yra išklausęs dviratininkams skirtus mokymus). Gyvenamojoje zonoje amžius neribojamas.

 2. Elektrinis paspirtukas skirtas važiuoti VIENAM asmeniui, todėl važiuoti dviem ar daugiau, vežti vaiką ir pan. draudžiama ( netgi tada, kaip yra įrengtos papildomos rankenėlės vaikams).

 3. Transporto priemonės turi būti techniškai tvarkingos: tvarkingi stabdžiai, garso signalas (skambutis), priekyje degti baltos, gale- raudonos spalvos žibintai, ant ratų stipinų iš abiejų pusių turi būti pritvirtinti oranžinės spalvos atšvaitai.

 4. Dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojai šviesiu paros metu turi arba dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba turi degti žibintai, tamsiu paros metu- dėvėti ir šviesą atspindinčią liemenę, ir turi būti įjungti žibintai.

 5.  Vaikai iki 18 metų privalo dėvėti šalmą!!!!Asmenims nuo 18 metų dėvėti šalmą rekomenduojama.

 6. Privažiavus prie pėsčiųjų perėjos reikia sustoti, nulipti ir dviratį arba elektrinį paspirtuką persivesti, važiuoti per pėsčiųjų perėją- draudžiama.

Tėvelių  prašome pasirūpinti vaikų saugiomis kelionėmis: priminti kelių eismo taisykles, aprūpinti juos apsaugos priemonėmis (šviesą atspindinčia liemene ir šalmu), patikrinti, ar vaikas važinėja techniškai tvarkinga transporto priemone!!!

Naujienų archyvai

Nemokama ir konfidenciali pagalba nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų