Įtraukiojo ugdymo patirtys Suomijoje!


2023 m. balandžio 15-20 dienomis, Prienų švietimo bendruomenė ir Skriaudžių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja D. Deltuvaitė dalyvavo „Erasmus+“ kursuose, kuriuose turėjo galimybę susipažinti su keletu labai įdomių švietimo įstaigų Suomijoje.

Pirmąją kursų dieną Helsinkyje aplankėme įžymias vietas, apžiūrėjome įvairias skulptūras, domėjomės miesto įkūrėjais ir meno kūriniais. Aplankėme miesto viešąją biblioteką, kuri vos įėjus nustebina šilta atmosfera, patraukliu šiuolaikišku dizainu ir bendravimui skirta erdve: vaikai žaidžiantys kartu su tėvais arba sėdintys ant laiptų su knygomis rankose. Tai erdvė saviugdai, poilsiui, svajonėms, menui, mokslams ir darbui. Suomija stebina gražia, išdidžia, su įspūdinga ornamentika, architektūra, tačiau jaučiamas ir šiaurietiškas kuklumas.

Mokymosi savaitė buvo prasminga ne tik kultūrine programa, bet ir naujomis patirtimis. Lankėmės mokymų centre (Park Kamppi), kur sužinojome apie naujas metodikas „Less is More” (mažiau yra daugiau) ir jų taikymo galimybes. Mokėmės dalyvaudami „Viherkallion Koulu“ ir „Kaitaan Koulu“ mokyklose Espoo mieste. Turėjome galimybę pabendrauti su mokyklų direktoriais, mokiniais ir mokytojais. Mokymų metu analizavome šias temas: „Pozityvioji pedagogika, specialieji poreikiai ir įtraukusis ugdymas” (Positive Padagogy, special needs & inclusive education), „Pedagogų lyderystė, koučingas ir inovacijos” (Pedagogical Leadership, coaching and Innovation). Daug dalykų Suomijoje paremti bendravimo, savitarpio supratimo, pasitikėjimo, pagarbos vienų kitiems bei aplinkiniams, principais.
Suomijoje aplankėme specializuotas mokyklas, skirtas švedų kalba kalbantiems vaikams. Suomija yra dvikalbė valstybė, taigi didžioji dalis kalbančių suomių kalba lanko visas mokyklas, kurios yra artimiausios arba renkasi pagal poreikį. Stiprinome ir skaitmenines kompetencijas, susipažinome su išmaniąja programa „Freed“. (https://www.freed.com/). Mokymosi programa labai įdomi ir įtraukianti – daug naujovių ir jų taikymo galimybių.

Nuolat laimingų žmonių veidai suteikia pasitikėjimo. Galime pasimokyti daugiau šypsotis ir siekti būti laimingesni, nes tai priklauso ne nuo kitų, o tik nuo mūsų pačių.

Parengė mokytoja D. Deltuvaitė.

Naujienų archyvai

Nemokama ir konfidenciali pagalba nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų